gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?

2024. 04. 05.

Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?

Starodávne hostiny

Staroveké hostiny neboli len o jedle. Tieto zhromaždenia boli dôležitou súčasťou budovania komunity a často mali dokonca náboženský význam. Sviatky poskytovali ľuďom príležitosť spoločne oslavovať bohov a veľké životné udalosti a zdieľať dôležité správy a myšlienky.

Chute starovekého sveta

Gastronomické špeciality starovekého sveta umožňujú nahliadnuť do stravovacích návykov a kultúrnych hodnôt vtedajších ľudí. Pokiaľ chcete zistiť, čo bolo pre tieto hody typické, čítajte ďalej! Ideme na výnimočný výlet do starovekých civilizácií!

Prvá zastávka: Egypt

Prvou zastávkou našej cesty je staroveký Egypt.

Ak chcete vo svojej kuchyni oživiť zvláštnu atmosféru dávnych hostín, musíte urobiť nasledujúce:

  1. Spustite zoznam skladieb sláčikového orchestra!
  2. Naservírujte na stôl ovocie, ako sú figy a datle, a ako nápoj zvoľte pivo alebo víno!
  3. Nezabúdajte ani na obilniny, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou staroegyptskej gastronómie.

Ak máte plátené šaty, oblečte si ich počas rodinnej „hody“ a ako doplnok zvoľte zlaté šperky! Počas sviatkov Egypťania venovali zvláštnu pozornosť ich vzhľadu. Muži aj ženy nosili odev z jemného ľanu, často v kombinácii so pozlátenými šperkami a zdobenými doplnkami.

Druhá zastávka: Grécko

Prichádzame na druhú zastávku našej cesty: staroveké Grécko.

Starogrécka gastronómia je súčasťou fascinujúceho a bohatého kultúrneho dedičstva, ktoré hlboko ovplyvnilo západné stravovacie návyky a základy stredomorskej stravy. Pokiaľ si chcete vytvoriť tento pocit života vo svojom domove za teplého, slnečného jarného dňa, ukážeme vám, čo potrebujete!

  • Pre starých Grékov bol základom stravy olivový olej, čerstvá zelenina, ryby a morské plody a víno.
  • Víno sa väčšinou miešalo s vodou, bez ktorej bolo barbarské tento nápoj konzumovať.

Stačí si teda obliecť splývavé šaty s farebnými šperkami, pripraviť strek a potom podávať čerstvé ovocie a šaláty (štýlovo na tanieri s palmovými listami)! Vtipy a dobrá atmosféra na takej hostine nesmie chýbať, tak dúfame, že sa budú dobre baviť aj hostia!

Konečná destinácia: Rím

Výlet by nebol úplný, keby sme sa nedotkli Ríma.

Bohatstvo a moc rímskej ríše sa odrážalo aj na hostinách, kde dominoval luxus a hojnosť. To znamená, že ak si chcete túto eleganciu vniesť do svojho domova, musíte na stole vykúzliť špeciálne pokrmy, ako je plameniak, morský ježko, alebo pštrosie mäso.

Atmosféru rímskych hodov si našťastie môžete navodiť aj bez nákupu takýchto mäsa.

  • Môžete si urobiť napríklad červenú repu plnenú korením a hrozienkami!
  • Ale vyprážaná ryba je tiež perfektné miesto na stole.
  • Ako prílohu voľte zeleninu, ako sú uhorky, špargľa, červená repa alebo huby!

Gratulujeme!

Došli ste na koniec svojej cesty, teraz aj vy viete, aké jedlo bolo na stole pri dávnych hostinách. Dúfame, že si majestátnu atmosféru týchto hodov ľahko vykúzlite vo vlastnej kuchyni. Po upečení a varení vám nezostáva nič iné, než sa baviť, rozprávať sa a užívať si život!

 

Pokiaľ vás tento príspevok zaujal a chcete si prečítať viac podobného obsahu, sledujte našu facebookovú stránku, nech vám neuniknú najnovšie správy!