Čaj o piatej: všetko vám ukážeme
2023. 02. 20.
Užite si čaj o piatej
Anglický čaj o piatej je nielen zaujímavou tradíciou, ale aj napínavým programom. Ak organizujete stretnutie, môže byť veľmi dobrým nápadom usporiadať ho vo forme čaju o piatej. Je to zábavný a kreatívny program napodobniť tento zvyk so všetkými jeho malými okamihmi, aby sme sa na popoludnie vžili do kože britských dám a lordov.
Aký je pôvod anglickej čajovej party? Údajne predchádzajúci kráľ Karol II. Károlyho žena vytvorila tento zvyk v 17. storočí, pretože sa jej zdala doba medzi dvoma jedlami príliš dlhá, a tak považovala za potrebné zaviesť tento druh občerstvenia. Aká bola kráľovnina skutočná motivácia, nevieme, ale isté je, že čajový večierok bol skvelou príležitosťou na vytvorenie neformálnejšej formy stretávania vo svete preregulovaných foriem spoločenského kontaktu, ako sú večerníčky.
Dnešný deň však môže byť zaujímavou témou pre milé posedenie. Nevyhnutnosti: Uhorkový sendvič, čaj s mliekom a porcelánový riad.
Čo a ako podávať pri čaji o piatej?
Anglický čaj je teda celé jedlo a na všetko samozrejme existujú pravidlá. Napríklad čo a ako podávame. Lahôdky je nutné podávať na trojposchodovej tácke, na poradí ktorej nezáleží. My vám to ukážeme.
Čaj
Čaj sa obvykle vyrába z výberu čierneho čaju. Čaj Earl Grey bol pomenovaný po rovnomennom premiérovi, krstnom mene Charles, ktorý rád ochucoval čajovú zmes citrusmi a kardamómom. Podľa legendy je jediným dôvodom, prečo Briti dávajú mlieko do čaju, aby schladili horúci nápoj a ušetrili jemné, ľahko praskajúce porcelánové šálky. Každopádne vieme, že do čaju je vhodné dať buď mlieko, alebo cukor, aspoň pokiaľ sme v Anglicku. Nápoj by sa nemal dlho miešať, čajová lyžička by mala byť čo najskôr odstránená zo šálky.
Dôležité je aj to, ako dlho čaj lúhujeme! Pri príprave dokonalého čaju by mala byť teplota vody medzi 96-98 stupňami a čaj by sa mal lúhovať 3-5 minút, aby bol správny. Aby ste si vždy mohli pripraviť perfektný anglický čaj, náš čajovník SAGE vám môže byť veľkou pomocou.
Scone
Vrchný plát už spomínanej trojposchodovej tácky ide na scone, anglický koláč, ktorého cesto je podobné našim koláčikom, len sladké a je sa s marmeládou. Ak to chcete urobiť, toto video vám pomôže! Na výrobu koláčikov určite odporúčame náš obľúbený profesionálny kuchynský robot, s ktorým sa dá okrem cesta na sušienky vyrobiť veľa vecí.
Chlebíčky
Najznámejší chlebíček II. Elizabethina obľúbená je jednoduchý britský uhorkový sendvič. Aké je tajomstvo? Presnosť. Recept sa musí dokonale dodržiavať. Najprv sa nakrája kôrka tradičného bieleho kváskového chleba. Potom krajce potrieme maslom, až po okraj krajca, pretože majú za úlohu chrániť krajce chleba pred vlhkosťou. Potom sa na sendvič v niekoľkých vrstvách pokladajú tenko nakrájané surové trsové uhorky. K tomu sa môže hodiť aj taký krájač, pretože hrúbku plátkov uhorky treba brať vážne. Potom k uhorke pridajte trochu soli a citrónovej šťavy. Potom cez chlebíček obrátime druhý chlieb natretý maslom. Nakoniec zložené plátky nakrájame šikmo tak, aby sa na stôl položila trojuholníková mini desiata.
Sušienky
Obvykle sa jedná o krehké pečivo, mini anglické maslové čajové pečivo. Ich chuť je božská av Maďarsku sú tiež veľmi rozšírené. Na tie ľahko nájdete božské recepty. S už spomínaným robotom si radi vyrobíte aj klasickú čajovú tortu, najmä ak si zaobstaráte aj tieto vykrajovače na pečivo!
Doprajte si dobrý čaj!