Brunch, staronový trend
2023. 03. 28.
Čo je to brunch?
Brunch je skratka anglických slov raňajky a obed. Konzumuje sa medzi 11. a 13. hodinou. Táto forma stravovania je akýmsi hybridom, pretože ide o spojenie neskorých raňajok a skorého obeda. Obvykle je to nedeľná móda, pretože to je jediný čas, kedy máme čas stráviť polovicu dopoludnia jedlom. Mimochodom, brunch je aj spoločenská udalosť. Môže to byť skvelá príležitosť na polooficiálne stretnutie alebo rodinnú udalosť.
Pôvod brunch
Napriek tomu, že si brunch tak nejako spájame s modernou Amerikou, brunch vznikol v Európe od spisovateľa Guya Beringera, ktorý sa inšpiroval opicou. Na jednu stranu si po sobotňajšej večernej párty pravidelne prial neskoré raňajky. Na druhú stranu na ľahké jedlá, po ktorých sa môžete postupne presunúť k „obedu“. Jedná sa o neskoré ranné, dlhotrvajúce, ľahké jedlo.
Čo v tomto čase jeme?
Podstatou brunchu sú bohaté, veľkolepo podávané raňajky, ktoré sa často podáva formou bufetu. Pri brunche je veľmi dôležité veľkolepé, elegantné servírovanie, biele obrusy a krásny porcelán. Na brunch preto nechodíme v pyžame alebo mikine. Vhodné oblečenie pre mužov je vyžehlená košeľa a pre ženy elegantnejšie ranné šaty, povedzme ľahké košeľové šaty a šperky.
Do takého jedla možno zaradiť ovocie, pečivo a džemy, šaláty, ale napríklad aj omelety a ďalšie sýtejšie teplé jedlá. Mäso a polievka sa vlastne môžu objaviť aj na brunchi, pretože hovoríme o polovičnom obede. Práve z tohto dôvodu je vhodné podávať aj alkoholické nápoje. Typickým brunch drinkom je koktail Mimosa s perlivým pomarančovým džúsom alebo Bloody Mary.
Pokiaľ chcete zostaviť poriadny brunch, nemôžete zabudnúť na ovocné alebo zeleninové koktaily. Na tento účel sme vymysleli skvelý recept, vytvorený s Ankarsrum kuchynským robotom.
Priniesli sme aj zopár nápadov na recepty
Eggs Benedikt je jedným z najznámejších brunch jedál. Jeho zrod bol tiež inšpirovaný opicou. Lemuel Benedict si vo svojej obľúbenej reštaurácii objednal toasty na masle so sádzanými vajcami, vyprážanou slaninou a holandskou omáčkou.
Smotanový syr, bagel s údeným lososom, posypaný červenou cibuľou a kôprom je tiež dostatočne sýty pokrm, aby bol jedným zo zaujímavejších jedál brunche.
Avokádový toast je v zámorí veľmi obľúbený, ale dá sa podávať aj doma počas brunchu. Krémové, zrelé avokádo rozotrieme na toast a pridáme sadené vajcia. Avokádo sa tiež oplatí vytlačiť citrónovou šťavou, ale môžete pridať aj červenú cibuľu. Niekedy sa táto špecialita dochucuje trochou syra.
Veľký úspech môžeme mať aj so shaksukou. Toto izraelské jedno jedlo je špeciálne a pikantné a ľahko sa pripravuje. Šalát s paradajkovou omáčkou, chilli, orientálnym korením a sadeným vajcom. Skvele sa hodí k brunchi, pretože ide o ľahké jedlo, ktoré môže byť niekde medzi raňajkami a obedom.
Quiche môže byť aj perfektným pokrmom pre naozaj skvelý brunch. Môže byť slaná aj sladká, v špeciálnych príchutiach. Môžete ho naplniť akoukoľvek zeleninou alebo mäsom a ten sladký môže pôsobiť ako typický koláč, pretože počas brunchu je vhodné ponúkať sladké pečivo.
Pokiaľ organizujete brunch, najmä ak podávate veľké množstvo jedla, potom sa vám bude hodiť taká ohrievacia nádoba.
A ak organizujete veľký brunch a nechce sa vám umývať riad, určite si vystačíte s týmito rozložiteľnými servírovacími miskami
Pokiaľ teda organizujete brunch a chcete niečo špeciálne, pokojne popustite uzdu svojej fantázii a prekračujte obvyklé raňajkové menu. A ak potrebujete nejaký druh kuchynského náčinia na prípravu lahodných pokrmov, pozrite sa na náš výber!