gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Aké sú tradičné vianočné sladkosti?

2022. 12. 13.

Aké sú tradičné vianočné sladkosti?

Vianočné pečivo a jeho variácie

Preto sme vám priniesli najobľúbenejšie vianočné pečivo, pri ktorom by ste to ani nehádali, že je plné symbolov a má zaujímavú históriu. S vedomím toho všetkého sa na luca tortu alebo vianočný perník pozeráme trochu inak, takže Vianoce môžete osláviť pokračovaním v tradícii, či už upečiete originálnu pochúťku alebo použijete kľúčové ingrediencie na vytvorenie iných, podobných sladkostí.

Luciine koláčiky

Vianočné prázdniny začínajú prvou adventnou nedeľou. Vianočné dni obklopuje množstvo rituálov, predpovedí a ľudových povier. Jedným z najznámejších takýchto zvykov je Deň Lucia.

Vtedy začnú vyrábať Luckinu stoličku, ktorá musí byť hotová do Štedrého dňa, ale k tomuto dňu sa viaže aj mnoho ďalších obradov a povier, pretože viery súvisiace so zimným slnovratom robia 13. december obľúbeným. Preto sú pre tento deň typické mnohé zvyky súvisiace s čarodejnicami, predpoveďou plodnosti a lásky a samozrejme predpoveď počasia.

Luciin koláč je druh predpovede plodnosti, ktorá bola v nížinách zvykom. Do cesta niektorých koláčov sa zapekali mince a kto sa do takého koláča zahryzol, predpovedalo sa, že bude mať na budúci rok veľa peňazí.

Ak chcete urobiť koláč Lucia, vyberte si recept z podobných surovín, pretože podstatou je, aby bol z tuku: 50 dkg múky, 20 dkg tuku, 5 dkg syra, 2 dl kyslej smotany, 1 vajce, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lyžička soli.

Prečo? Pretože je to ročné obdobie, kedy bolo po bravčových zabíjačkách v domoch dosť tuku, a preto sa do Luca koláča vyrobeného v decembri veľa pridávalo. Samozrejme, ako sme spomenuli, zmena receptúr znamená skôr kontinuitu tradícií ako ich zánik, takže základné suroviny pochúťky pokojne nahraďte zdravšími. Ale stojí za to aspoň raz ochutnať originál!

Na pečenie sa môže hodiť oddeľovač žĺtka od bielka, na prípravu múky sitko na múku, a môžeme odporučiť profesionálny, hliníkový plech na pečenie s neprilnavým povrchom ktorá bola pôvodne vyrábaná pre pekárov a cukrárov!

Makový a orechový závin

Bez závinu nie sú Vianoce. Ale odkiaľ táto sladkosť pochádza? Je ťažké predvídať. Ako sme už spomínali pri veľkonočnom koláči, tento druh cukroviniek sa zrodil v celej Európe reinterpretáciou chlebového cesta, ktoré sa nakoniec stalo sviatočnou sladkou dezertnou verziou chleba a predkom torty. Mnohí tvrdia, že závin má históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Niektorí ju odvodzujú z Arménska, iní zo Sliezska. Súvisí aj s bratislavským rožkom, ktoré sa tiež plnilo makom alebo vlašskými orechmi.

Náplň závinu

V prípade vianočiek sa náplni obvykle venuje veľká pozornosť. Nie inak je tomu aj pri závine, a tak sme zase pri vianočných poverách. Verte alebo nie, bez ohľadu na to, ako trendy pri závine sú s čokoládou alebo gaštanmi, tradičná náplň sa vyrába z maku alebo vlašských orechov, pretože v ľudovej viere mak znamená hojnosť. Pretože má malé semená a je ich veľa, produkuje mnoho drobných semien, takže symbolizuje množstvo mincí a teda hojnosť. Mak patrí do zoznamu vianočných povier a tých, ktoré k nemu koncom roka a začiatkom nového roka takmer neodmysliteľne patria. Ak zjeme v tomto ročnom období veľa maku a makových koláčov, budeme mať budúci rok hojný rok.

A čo vlašské orechy? Orech bol účinný proti prekliatiu, preto bol považovaný za šťastnú rastlinu. Orechy boli tiež dôležitou surovinou pre pečivo vianočného sviatočného kruhu, skôr z dôvodu založenia budúceho roka.

Veríme, že ak chcete nadviazať na tradície a zároveň inovovať alebo vytvoriť nové rodinné zvyky prispôsobením minulých tradícií, potom môžete zo základných surovín tradičných vianočných cukroviniek vyrobiť niečo nové. Keď použijete vlašské orechy a mak, tak to nemôže byť také zlé, nie? Ak sa rozhodnete nás počúvať, odporúčame použiť elektrický luskáčik na orechy, s ktorým sa príprava na Vianoce oveľa, oveľa jednoduchšia a príjemnejšia!

Pokiaľ vás pôvod vianočných pochutín a potravín zaujíma, potom sledujte náš blog, pretože v tejto téme budeme pokračovať!