5+2 spôsobov použitia syra
2024. 03. 18.
Syr je neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho sveta už tisíce rokov. Najskorší pravdepodobný dátum výroby syra možno zaradiť medzi 8000-3000 pred Kristom a táto činnosť sa objavuje v Biblii, ako aj v židovskej a rímskej kultúre. Potom veda o výrobe syra pomaly cestovala a dobyla celý svet.
Rozmanitosť syrov
Syr nie je len potravina: je to prísada, ktorá môže v kuchyni odhaliť nové dimenzie. Dá sa použiť na nespočetné množstvo spôsobov a môže skorunovať každé jedlo.
Či už sa jedná o vyzretý, mäkký, tvrdý, polotvrdý alebo dokonca voľne ložený syr, chuť a textúra sú vždy zvláštne a jedinečné. Preto s kreatívnym využitím syra získate nielen nové chuťové zážitky, ale môžete ním okoreniť aj bežné jedlá.
5+2 spôsoby použitia syra
Rozmanitosť syra sa prejavuje aj v tom, že ho môžete použiť ako prísadu takmer do všetkých jedál. Priniesli sme vám 5 spôsobov, ako syr využiť!
#1 Predjedlo a polievka
Syrové predjedlá a desiaty sú perfektnou voľbou, ak chcete dať na stôl niečo rýchle, a napriek tomu chutné. Vyskúšajte syrové guličky, ktoré môžete ochutiť chilli alebo zelenou cibuľkou! Ako predjedlo sa môže skvele hodiť aj jednoduchý syrový tanier podávaný s olejnatými semienkami, hroznovým vínom a salámou.
A ak chcete polievku teplú, krémovú, jemnú, syrová krémová polievka bude zaručene zážitkom.
Príprava krémovej polievky je veľmi jednoduchá: stačí dať polievkovú kocku do hrnca s horúcou vodou, pridať 20 dkg syra a potom miešať, kým sa syr nerozpustí. Keď sa vývar vyvarí, urobíme cestíčko z 2 dl smotany a 5 lyžíc múky. Potom ešte pár minút povarte, potom dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Božská krémová polievka je hotová.
#2 Hlavné jedlo
Ako hlavný chod neurobíte chybu vyprážaným trapistickým alebo hermelínovým syrom. Ak chcete božskú harmóniu chutí, potom ich podávajte s vyprážanými batátmi a čučoriedkovým džemom!
Pokiaľ je vaším cieľom spojiť gastronómiu a eleganciu, nesmie chýbať syrové raclette!
#3 Dezert
Cheesecake alebo tiramisu s mascarpone už určite poznáte, ale napadlo vás niekedy, že syr môžete použiť ako základ pre ďalšie torty? Pokiaľ chcete niečo naozaj špeciálne, potom vyskúšajte Éclair (Ekler) donut plnený smotanovým syrom alebo syrový ovocný koláč!
#4 Polevy a prísady
Môže sa stať, že polevy sú prvou vecou, ktorá vás napadne, keď sa povie syr. Pizza, grilované mäso, hamburgery, šaláty, cestoviny: prakticky čokoľvek sa dá okoreniť trochou strúhaného syra.
#5 Na maškrtenie
Ak chcete len desiatu alebo plánujete posedenie s priateľmi a popíjanie vína, potom by mal prísť syr! Skvelým riešením na to môže byť aj fondue, pretože si môžete ľahko prispôsobiť, čo chcete do horúceho syra namáčať. Keď už hovoríme o namáčaní ... čo takto nasi s nejakým pikantným nachos so syrovou omáčkou?
Tipy na použitie syra v kuchyni
Vybrať syr pre pripravované pokrmy je skutočné umenie. Na dosiahnutie dokonalého efektu je potrebné poznať a brať do úvahy nespočetné množstvo vecí. Nižšie nájdete niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu uistiť sa, že syr nie je len prísadou do vašej kuchyne, ale dáva jedlu aj dušu.
1. Spoznajte charakter syra!
Každý syr má svoju charakteristickú chuť a textúru. Čerstvé mäkké syry, ako je ricotta alebo mozzarella, sa skvele hodia do šalátov, na pizzu alebo do ľahkých cestovín.
A tvrdý, vyzretý syr, ako je parmezán alebo pecorino, so svojou intenzívnou chuťou môže byť skvelou voľbou v strúhanej forme na cestoviny alebo rizoto.
2. Dbajte na harmóniu chutí!
Premýšľajte o harmónii medzi chuťou a jedlom. Silný, charakteristický syr ako chedar alebo gouda sa hodí k masovým sendvičom alebo hamburgerom.
Zatiaľ čo jemnejší smotanový syr ako Camembert v kombinácii s ovocím a sladkými džemami ponúka nezabudnuteľný chuťový zážitok.
3. Pozor na textúru!
Nielen chuť, ale aj textúra je dôležitým aspektom pri výbere syra. Syr, ktorý sa dobre rozpúšťa, ako je fontina, je perfektnou voľbou do pečiva, kde sa syr krásne rozpustí a vytvorí krémovú vrstvu.
Rozdrobená feta alebo mäkká mozzarella môžu pridať vzrušujúcu textúru chrumkavým, čerstvým šalátom.
Viac spôsobov použitia syra
Vedeli ste, že výnimočnosť a jedinečnosť syra je možné využiť nielen v kuchyni? Priniesli sme vám 2 ďalšie spôsoby použitia syra!
#1 Spoločenské akcie, udalosti
V dnešnej dobe sú akcie a spoločenské akcie postavené okolo syra. Máte napríklad možnosť zájsť s partnerom na romantickú ochutnávku syrov a vín alebo na jarmokoch nájsť tie najunikátnejšie a najchutnejšie produkty. Pokiaľ ste naozaj odhodlaní, môžete sa zúčastniť aj syrárskeho workshopu, kde sa s týmto umením môžete zoznámiť ako teoreticky, tak aj prakticky. To všetko znamená, že syr môžete použiť aj ako darček!
#2 Súťaž v rolovaní syra
Niektorí ľudia používajú syr na súťaže. Príkladom toho je slávna súťaž vo valcovaní syrov v Anglicku, ktorá sa predtým konala na svahoch Cooper's Hill v Gloucestershire. Podstatou súťaže je to, že sa na tento obrovský svah vypustí okrúhly syr a úlohou účastníkov je chytiť ho skôr, ako sa dostane na dno svahu.
Vedeli ste, že syr má toľko možností?
Na záver
Všestrannosť syra ponúka nekonečné možnosti. Či už ide o jednoduchý raňajkový sendvič alebo gurmánsku večeru, syr môže korunovať jedlo a dodáva mu zvláštnu chuť a textúru, vďaka ktorej je jedlo nezabudnuteľné. Syr sa stáva naozaj vzrušujúcim a zvláštnym, pretože ho možno v kuchyni a dokonca aj mimo nášho domova použiť na nespočetné množstvo spôsobov.
Dúfame, že sme vám v tomto príspevku mohli poskytnúť zaujímavé informácie a užitočné tipy. Pokiaľ si chcete prečítať podobný zaujímavý obsah a spoznať nové recepty, sledujte našu stránku, nech vám neuniknú najnovšie novinky!