5 prekvapivých spôsobov využitia zemiakov
2023. 09. 04.
Jedinečné alternatívy použitia zemiakov
Všetci máme známeho, ktorý konzumuje zemiaky alternatívnym spôsobom. Niektorí ľudia si to namáčajú do svojho jahodového kokteilu. A sú takí, ktorí vezmú smaženicu do rúk a vydlabávajú zemiakovú kašu, aby nemuseli používať tanier. No, tieto patria medzi tie skromnejšie verzie. Existujú ešte prekvapivejšie spôsoby využitia zemiakov.
1. Zemiaky v strave
Zemiaky sú v povedomí mnohých z nás zakázanou potravinou počas diéty, pretože obsahujú veľa sacharidov a škrobov. Zároveň stále viac kulturistov tvrdí, že je to mylná informácia, pretože ak zemiaky pripravíte správne - teda nesmažíte ich na veľkom oleji, ale uvaríte, sparíte alebo napríklad opečiete na horúcom vzduchu rúra bez oleja - potom môžu byť oveľa lepším partnerom pri chudnutí, ako je ryža.
To je dobrá správa! Nie sme do konca života odsúdení k nudnému menu kuracie prsia + ryža, pokiaľ držíme diétu.
Pozrime sa, čo to znamená na úrovni mikroživín: 100 gramov zemiakov má o polovicu menej kalórií ako rovnaké množstvo ryže. Zemiaky obsahujú viac vitamínu C, viac vlákniny a sú tiež bohatšie na horčík, draslík a sodík ako ryža.
Zemiaky majú navyše aj vyšší index sýtosti, čo znamená, že nás viac zasýtia, budeme mať neskôr hlad a tým zaviedol posledný pravý hák, s ktorým zvíťazil nad ryžou.
2. Zemiakové uhorky
Ak náhodou robíte nakladané uhorky a ocitnete sa doma bez bieleho pečiva alebo žemle, neprepadajte panike, keď v špajze nájdete 1-2 zemiaky. (Ak to nenájdeme, môžeme panikáriť, ale v žiadnom prípade do tej doby!)
Najprv zakrúžkujte jednu zo zemiakov a položte ju na dno pohára. Môžete pridať uhorky a obvyklé korenie. Nakoniec to celé zakryte kolieskami druhého zemiaka.
Okrem toho, že konečný výsledok je rovnaký ako pri verzii s chlebom, aj šťava zostáva čistejšia. A čo viac, ak náš člen rodiny alebo hosť citlivý na lepok pri ponúknutí odmietne, môžeme ho odradiť slovami: „Toto je bez lepku“, pretože v ňom nie je žiadny chlieb.
3. Zemiakový dezert
Všetci poznáme staré dobré slivkové knedle, ktoré nám robili naše babičky.
Každá krajina má svoj zemiakový dezert. Japonci napríklad do varených a roztlačených zemiakov pridávajú cukor a ryžovú múku, potom z tejto hmoty vytvorené knedle plnia syrom a búchajú na panvicu. Stojí za to vyskúšať, môže sa ľahko stať obľúbeným dezertom celej rodiny!
4. Zemiaková pálenka
Neboli by sme Slováci, keby sme neskúsili urobiť pálenku aj zo zemiakov!
Hoci je príprava zemiakovej pálenky dosť nešikovná a vlastne sa jej pálinka ani oficiálne hovoriť nedá, pretože sa jedná o rastlinný destilát, to majstrami domácej pálenky len ťažko brzdí. Ak ste to ešte neskúsili, možno to stojí za to vyskúšať!
5. Čistiaci prostriedok vyrobený zo zemiakov
Zemiakové šupky nevyhadzujeme ani omylom, pretože mokrými zemiakovými šupkami ľahko vydrhneme kotlík na pálenku, rúru, panvicu alebo aj drez, a to bez potreby škodlivých chemikálií.
A čo viac, na odstránenie hrdze sa dajú použiť aj šupky od zemiakov! Neexistuje prirodzenejší spôsob čistenia!
Zemiaky sú oveľa viac ako len príloha. Nemalo by sa zatvárať do temných pivníc a vriec, pokojne ho použite na čokoľvek! Pre ďalší zaujímavý obsah navštívte našu facebookovú stránku a nezabudnite: v našom internetovom obchode nájdete všetko, čo by ste pri spracovaní zemiakov mohli potrebovať!