4 nápady, ako zachrániť zvyšok
2024. 11. 22.
1. Použitie pekárenských výrobkov
Najlepšou odpoveďou na používanie starého pečiva: cumlíky s makom
Jedným z najtypickejších zvyškov, ktoré môžete v domácnosti nájsť, je niekoľko dní staré, ľahko prešlé, suché pečivo. Nielen, že sa dajú použiť ako surovina pre makové cumlíky, ale sú obzvlášť dobré, ak sú vyrobené z pár dní starého pečiva. Toto je tiež ideálny recept, pretože je pomerne ľahký na prípravu, a keď je vyrobený špeciálne zo suchého pečiva, získame tú najautentickejšiu, známu chuť z kuchyne našich starých rodičov.
Existuje však ďalšia alternatíva na použitie starého pečiva:
- nakrájané na kocky a vyprážané, môžete urobiť vynikajúci polievkový základ
- strúhanka je tiež naozaj skvelé využitie
- a nezabudnime na hrianky: spočiatku by vás ani nenapadlo, aká rozmanitá je príprava od exotických poliev po korenie
2. Použitie varenej ryže
S dokonalým predpovedaním množstva potrebných príloh budú mať problémy aj tie najskúsenejšie kuchynské víly. Treba vziať do úvahy mnoho premenných, od apetítu členov rodiny cez ich chute až po kompatibilitu s hlavným chodom. Niet divu, že sa to každému stane, keď občas po uvarení zostane pár príloh. Ani toto nie je na zahodenie a aj jedna z najklasickejších príloh, varená ryža, sa dá následne využiť na mnoho spôsobov.
Z malej porcie varenej ryže, ktorá je jednou z najlepšie nutrične hodnotných zvyškov jedla, môžete pripraviť skvelú vajcovú ryžu. Obohatiť ju môžete čerstvo nakrájanou jarnou cibuľkou alebo opečenou slaninou.
Zvyšnú ryžu môžete použiť na plnené papriky, rizoto alebo ju zmiešať s dusením na ryžové mäso. A v prípade, že zostane väčšie množstvo, je najľahšie urobiť z neho zapekaciu misku.
3. Použitie zeleniny
Pokiaľ vo svojej domácnosti narazíte na ľahko vráskavú, trochu staršiu zeleninu, tiež sa neoplatí ju vyhodiť! Pokiaľ ju nikto nemá rád surovú, tak ju nakrájajte na malé kúsky, môžete ju použiť do ragú, polievky alebo duseného mäsa.
Akékoľvek jedlo sa vám zavďačí, pokiaľ jeho chuť okrem korenia obohatíme o zeleninu. Z väčšieho množstva paradajkovo-paprikového dua môžete dokonca pripraviť lečo.
4. Použitie vyprážaného mäsa
Existuje len veľmi málo jedál nostalgickejších a chutnejších ako vyprážané mäso! Druhý deň alebo tretí deň je ešte skvele požívateľný a nie je vôbec dobré ho vyhadzovať, ale už nie je tak chutný. Zvyšnému vyprážanému mäsu môžete vdýchnuť nový život pomocou niekoľkých receptov. Vyprážaný mäsový sendvič je samozrejmou a jednoduchou variantou, ktorá sa hodí nielen na večeru, ale aj na obed.
Môžete ju obmeniť, pokiaľ ju nedáte do žemle alebo medzi dva krajce chleba, ale nakrájate na rezančeky a použijete na tortillovú rolku. Pretože sa nedá povedať, že by tortilla bola klasickým produktom tuzemskej gastronómie, prepracovanú špecialitu ocení každý v rodine. Vždy je dobré mať vrecko alebo dva tortilla chipsy v špajze. Tortillu tenko potrite majonézou, poukladajte trochou šalátu, nastrúhaným syrom, potom zvyšnými osmaženými kuracími prsiami, zrolujte, trochu opečte na suchej panvici a oživený vyprážaný mäsový zázrak zabalený v tortille je hotový.
Radi by ste sa dozvedeli o zaujímavých pokrmoch alebo ste zvedaví na ďalšie tipy do kuchyne? Zdieľajte článok so svojimi priateľmi a sledujte nás na Facebooku pre podobne vzrušujúce obsah!