gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

15 veľkonočných jedál, o ktorých ste ešte nepočuli

2018. 03. 26.

15 veľkonočných jedál, o ktorých ste ešte nepočuli

Ako sa blíži Veľká noc, všetci plánujeme sviatočné menu. Trochu sme sa rozhliadli medzi tradičnými veľkonočnými pokrmami iných krajín.

Simnel cake

Tento ovocný koláč je dezertom na obed veľkonočnej nedele vo Veľkej Británii a Írsku. Torta je plnená a prikrytá marcipánom. Vršok torty zdobí 11 alebo 12 marcipánových guličiek, ktoré predstavujú 11 apoštolov bez Judáša alebo 11 apoštolov a Ježiša.

Mämmi

Fínske veľkonočné sladkosti sú skutočnou historickou tradíciou: prvýkrát boli písomne spomenuté v 16. storočí. Mämmi je najpodobnejšia pudingu. Musí sa pripraviť niekoľko dní pred konzumáciou. Pečie sa z ražnej múky, ražného sladu, vody, melasy a kôry sevillského pomaranča. Podáva sa s mliekom, cukrom alebo vanilkovou omáčkou.

Biely boršč

Boršč z červenej repy nám nie je v tomto kúte Európy neznámy. Ale v Poľsku je počas veľkonočných sviatkov obľúbený biely boršč, ktorý sa jej väčšinou na Veľkonočnú nedeľu. Tradične sa vyrábajú zo surovín, ktoré sa deň vopred odnesú do kostola v košíku na požehnanie. Každá ingrediencie má tiež náboženský význam: slanina (hojnosť), chlieb (Ježiš), maslo (koniec pôstu, vykúpenie), syr (striedmosť), varené vajcia (nový život), šunka a klobása (hojnosť slávnosti vzkriesenia), chren a kyslé víno, ktoré Ježiš prijal), soľ (chráni pred urážkou a citátom: „Vy ste soľ zeme!“).

Tsoureki

Tsoureki je tradičné veľkonočné jedlo v Grécku, ale je obľúbené aj v ďalších krajinách regiónu: populárne je aj v Rumunsku, Bulharsku, Turecku, Arménsku a Azerbajdžane. Cesto, podobne ako náš koláč, je ochutené višňovou arómou a pistáciami. Z cesta urobia trojitý vrkoč na počesť Najsvätejšej Trojice. Často sa tvaruje do kruhu a vo vnútri sa smažia tri červené vajcia.

Pastiera napoletana

Predchodca tejto koláčovej sladkosti sa jedol už v starom Ríme na jarných slávnostiach a na svadbách. Na Veľkú noc sa plní ricottou ochutenou vodou z pomarančových kvetov.

Paskha

V Rusku a na Ukrajine je to bežné veľkonočné jedlo. Vyrába sa v týždni pred Veľkou nocou z tvarohu, ktorý sa v sobotu vozí do kostola na požehnanie. Má tvar komolého ihlana a je zdobený azbukou XB, čo znamená „Ježiš vstal z mŕtvych“.

Torta pascualina

Pokrm španielskeho pôvodu, ktorý je obľúbeným veľkonočným pokrmom v Argentíne a Uruguaji. Slané cestoviny sú plnené ricottou, natvrdo varenými vajcami, artičokami a petržlenovou vňaťou. Pretože neobsahuje mäso, často sa jej počas pôstu.

Capirotada

V Mexiku je tento sladký chlebový nákyp bežným pokrmom počas pôstu a je súčasťou veľkopiatočnej večere. Hriankový chlieb je namočený v sirupe z hnedého cukru a ochutený klinčekom a škoricou. Pri príprave sa pridáva aj syr, semienka (lieskové orechy, pekanové orechy, mandle, píniové oriešky) a sušené ovocie (jablká, datle, hrozienka). Tento pokrm má tiež silný náboženský význam: chlieb symbolizuje Ježišovo telo, sirup jeho krv, škorica kríž, klinček klince a tavený syr rubáš.

Pinca

Sladký chlieb, známy aj ako sirnica, sa šíri hlavne v Chorvátsku a Slovinsku, ale na Veľkú noc si ho pochutnávajú aj na niekoľkých pobrežiach Jadranského mora. Cesto vyrobené z vajec, masla a mlieka je často ochutené citrónom, pomarančom, hrozienkami a ďalším ovocím, rovnako ako rumom alebo marsala vínom alebo ružovou vodou.

fotó:http://heneedsfood.com

Pagáče z tresky

Tradičným pokrmom v krajinách Karibiku a Bermud je placička z varených zemiakov, tresky a vajec. Často sa jej s hot cross buns známymi z anglosaskej kuchyne.

Ma'amoul

Obľúbená sladkosť na Strednom východe. Sušienka plnená datľami, pistáciami, mandľami a ďalšími semienkami, ktoré kresťanské spoločenstvá v regióne jedia o veľkonočnú nedeľu. Cesto sa tvaruje pomocou drevenej formy vyrobenej na túto príležitosť, čo dáva hotovej torte zvláštny tvar, ktorý symbolizuje korunu Ježiša.

Rosquillas

Tento malý šiškový koláč je rozšírený po celom Španielsku a na juhu Francúzska. Pôvodne pochádza z katalánskej kuchyne, jej názov znamená „malé koliesko“. Cesto sa vyrába bez droždia a prášku do pečiva, s tučným mliekom a alkoholom. Šišky sa vyprážajú na rozpálenom oleji a čerstvo obaľované v cukre. Obvykle ich jedia počas Svätého týždňa.

Fanesca

Tradičným pokrmom Ekvádoru je táto mimoriadne bohatá polievka, ktorej základ tvoria rôzne druhy fazule a sušené tresky, bacalhao. Každá rodina má svoj vlastný recept, ale existuje niekoľko ingrediencií, ktoré sa obvykle nachádzajú vo všetkých: konské bôby, tekvica, kukurica, ryža, cesnak, mlieko. Zvyčajne sa používa 12 druhov fazule, ktoré predstavujú apoštolov, zatiaľ čo treska je symbolom Ježiša.

Colomba di Pasqua

Tradičný taliansky veľkonočný dezert: príbuzný brilantného vianočného panettone s menej hrozienkami a viac kandizovaným ovocím. Pečie sa v tvare holuba, odtiaľ názov. Vršok torty je posypaný cukrom a mandľami.

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Tradičný veľkonočný koláč Cypru: taštička plnená syrovou zmesou. Náplň sa obvykle vyrába zo syrov halum alebo feta a ochucuje sa mätou, hrozienkami a sezamovými semienkami. Na mnohých miestach sa jej aj v poslednom pôstnom týždni, ale tradične ho na Veľký piatok pripravujú mladší aj starší členovia rodiny spoločne a na veľkonočnú nedeľu jedia miesto chleba. Zaujímavosťou torty je, že nie je obľúbený len medzi cyperskými kresťanmi: jej sa počas ramadánu na tureckej strane ostrova.

 

Pokiaľ si chcete prečítať podobný zaujímavý obsah a spoznať nové recepty, sledujte našu stránku, nech vám neuniknú novinky!


Súvisiace produkty