gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Sledujte, ako profesionáli vyrábajú klobásu!

2016. 02. 08.

Sledujte, ako profesionáli vyrábajú klobásu!

Dnes vás pozývame na malé kulinárske dobrodružstvo, kde sa stretávajú tradičné chute a moderné kuchyne. Priniesli sme recepty, ktorými zaručene oslníte rodinu a priateľov – údená klobása na spôsob Gyulaia, klobása s rozmarínom a trocha zaujímavosti, jaternicová kaša.

Údená klobása v štýle Gyulaia

Ingrediencie:

- 8 kg bravčové pliecko alebo stehná,
- 2 kg slaniny
- 3 dkg čierneho korenia
- 1 dkg mletej rasce
- 10 dkg červenej domácej papriky
- 2,5 dkg cesnaku
- 25 dkg morskej soli

Proces tvorby:

Mäso zomeľte na mlynčeku na mäso so stredným otvorom a slaninu na kotúči s veľkým otvorom, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Potom nechajte 24 hodín odpočinúť. Potom znova premiešame, naplníme do bravčového tenkého čreva a vytvoríme z toho 20-25 cm pary. Dáme na studený dym, udíme do bledočervena. Po mesiaci zrenia už ho môžeme jesť! Pri správnom skladovaní vydrží aj do budúcej zimy!

Rozmarínová klobása

Ingrediencie

- 10 kg stredne tučného bravčového mäsa
- 3 dkg mletého kajenského korenia (jedná sa o druh červenej papriky)
- 1 dkg mletej rasce
- 2 silné vetvičky rozmarínu
- 25 dkg soli

Proces tvorby:

Mäso zomeľte na strednom kotúči, pridajte mleté kajenské korenie, rascu a rozmarín. Dobre premiešame a naplníme 7-litrovou plničkou na klobásy alebo inou plničkou, potom dáme na studený dym, kým nedosiahne svetlo hnedú farbu. Môžeme variť, piecť, obohacovať horčicou.

Bonusový recept: jaternicová kaša!

Tu je málo známy recept starý viac ako sto rokov z myšlienok Ágnesa Zilahy z roku 1892:

Do kastrólika dáme liter veľa tučnej šťavy (to je šťava, v ktorej varíme tuk a jaternicu pri zabíjaní prasaťa). Zatiaľ čo je tučná šťava horúca, pridáme a uvaríme pol litra čistej pšeno kaše. Kašu varte v šťave, kým sa zrnká pekne neotvoria, ale nemali by ste ju variť úplne do mäkka, pretože by sa potom jarnice tesne neutvorili. Keď kaša je hotová, stiahnite ju z ohňa a posypte ju trochou soli a drveného korenia.

Do kaše pridáme malú hrsť uvareného tuku. Pokiaľ sa vám zdá chuť dobrá, naplňte ju do hrubšieho typu čreva. Ten je taktiež nutné naplniť pomocou plničky. Mal by sa desať minút variť v horúcej vode, potom z nej vybrať a dať na chladné miesto a pred použitím by sa mal upiecť do peknej červenej farby. Jitrnicová kaša nevydrží v chladnom počasí dlhšie ako pár dní, pretože kaša skysne, ale je to veľmi dobrá potravina čerstvá.

Údenie a výroba klobás doma je samozrejme skutočné kulinárske dobrodružstvo, ale aby bol konečný výsledok dokonalý, potrebujete určité skúsenosti a správne nástroje. Pozrite sa na našu ponuku a získajte kvalitné produkty!