gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Schlaďte sa limonádou!

2023. 06. 19.

Schlaďte sa limonádou!

História limonády v skrátke

Ani by vás nenapadlo, že limonáda, klasicky zložená z vody, cukru a citrónovej šťavy, má za sebou dlhú históriu. O jeho pôvode existuje niekoľko rôznych príbehov.

 

Predchodca limonády v praveku a staroveku

Mnohí považujú kashkab za predchodcu limonády, ktorá sa vyrábala v stredovekom Egypte z fermentovaného jačmeňa, mäty, rúty, čierneho korenia a citrónových listov. Podľa záznamov z 11. storočia konzumovala stredoveká egyptská židovská komunita sladkú citrónovú šťavu zvanú qatarmizat. Existuje ale aj teória, že citrusové plody, ktoré existujú od neskorého miocénu (tj približne pred 8 miliónmi rokov), používali už starovekí ľudia na ochutenie pitnej vody vo vylisovanej, drvenej forme.

Medzi obľúbené ovocie antického sveta patrili citróny a pomaranče – aspoň to prezrádzajú starorímske mozaiky a fresky. Je pravda, že o tom neexistujú žiadne písomné doklady, ale zmienky o citrónovníkoch nájdeme už z 10. storočia a pojednanie o citrónoch z 12. storočia.

 

Vzostup limonády v stredoveku a novoveku

V 13. storočí začali kupci z Káhiry predávať vo veľkom množstve sladenú vodu s citrónom, balenú do fliaš. Rozbehol sa aj exportný obchod, a tak sa malinovky dostávali do povedomia stále viac miest. Taliani chceli vyrobiť vlastnú verziu, ale citróny boli vtedy ešte drahé a vzácne ovocie. Začali preto pestovať vlastné citrónovníky, ktoré odolajú talianskej klíme a produkujú šťavnaté plody. V polovici 16. storočia bolo možné urobiť citrónové osvieženie vyrobené z ingrediencií vypestovaných na talianskej pôde populárnej na celom polostrove Appennini. Francúzi navštevujúci polostrov si obľúbený nápoj všimli, a tak netrvalo dlho a Paríž zaplavili obchodníci predávajúci limonády a XIV. Lajos sa stal aj obľúbeným nápojom.

Je zaujímavé, že limonáda zohrala významnú úlohu pri potláčaní moru. Ulice, kanály a hromady odpadkov boli plné citrónových šupiek, ktoré boli potravou pre potkany. Citrónová kôra vďaka obsahu limonénu zabíjala blchy na potkanoch, takže sa na človeka nepreniesli. Vďaka tomu bolo morom nakazených menej ľudí.

Ďalším zlomom v histórii malinovky bol vynález sódovej vody. Nová, sýtená verzia limonády dala ďalší impulz šíreniu osviežujúceho nealkoholického nápoja. Odtiaľ bolo len otázkou času, kedy si limonáda podmaní celý svet. Jedna z prvých fotografií zachytáva predajca limonád v Grécku. Vďaka masám, ktoré emigrovali do Ameriky, sa limonáda dostala aj do Spojených štátov.

 

Čo robí limonádu tak osviežujúce?

Mnoho ľudí sa už pokúsilo odhaliť tajomstvo, prečo je limonáda taká osviežujúca a chladivá. Odpoveď je mnohostranná, k tomu, že je tak dobré vypiť pohár ľadovej malinovky v horúčave, prispieva viacero faktorov.

Na mnoho ľudí pôsobí osviežujúco kyslá chuť citrusov. K tomu samozrejme prispieva chladná teplota, ktorá taktiež spôsobuje chladivý efekt. Tú len ďalej umocňuje sladká chuť, ktorú majú na svedomí cukry, sladidlá a sirupy.

Nemôžeme zabudnúť ani na to, že 3-5 decilitrov malinovky vypijete počas sekúnd, čo nie je z hľadiska hydratácie zanedbateľné. V lete naše telo vplyvom trvalo vysokých teplôt stráca vlhkosť rýchlejšie potením. Aby sa to vykompenzovalo, príjem tekutín sa stáva nesmierne dôležitým a popíjanie malinovky je pre to vynikajúcim riešením.

 

Recepty na domáce limonády

K úspechu limonády prispieva aj jej rozmanitosť. Má nekonečné množstvo variácií. Napríklad zvyk pridávať maliny, černice a ďalšie bobule začal v Anglicku. V Indii je zvykom pridávať zázvor do malinovky a nie je nezvyčajné, že chuťový zážitok spestrí šafran, cesnak a rascu.

Pre seba si tiež môžete kedykoľvek vyrobiť malinovku, ktorú môžete robiť, ako chcete. Na posedenie môžete hosťom pripraviť väčšiu porciu, napríklad v 4-litrovej fľaši s dávkovačom nápojov s množstvom kociek ľadu. Ale bez ohľadu na to, koľko limonády urobíte, hlavnou vecou je postarať sa o chladenie!

Nedá sa nič robiť, dáme vám pár tipov, akú domácu malinovku sa môžete osviežiť v letných horúčavách!

 

Limonáda z baziek

Ak máte možnosť natrhať si kvety bazy čiernej, mali by ste ich použiť na výrobu limonády. Na výrobu 8-10 pohárov malinovky ich budete potrebovať 10-15, ďalej 5 litrov vody, 30-40 dkg cukru a 3-4 citróny.

Skontrolujte kvety bazy čiernej, aby ste sa uistili, že v nich nie sú žiadne chyby! Odstráňte silné stonky a vložte ich do veľkého hrnca. Nalejte 5 litrov studenej vody, posypte cukrom, vytlačte do nej 2 citróny! Všetko voľne premiešajte a potom nechajte 1-2 dni v chladničke! Občas premiešajte!

Potom už zostáva len scediť, vytlačiť šťavu z v nej namočených koliesok citróna a vytlačiť do nej šťavu z 2 ďalších citrónov a božská bezinková limonáda je hotová.

 

Levanduľová limonáda

Výrazná chuť levandule dokáže okoreniť každý drink! Ak máte pár polievkových lyžíc sušenej levandule, stačí vám na prípravu omamnej levanduľovej malinovky voda, cukor a citrón.

Zmiešajte 1,5-2 litre vody so 6-8 lyžicami cukru a zahrejte k bodu varu. Nenechajte vodu variť, vypnite oheň! Po rozpustení cukru môžete pridať levanduľu a potom nechať pár hodín oddýchnuť!

Potom nasleduje filtrovanie, šťava z 2-3 ďalších citrónov, pár krúžkov citróna - a je to! Vychladená levanduľová limonáda bude hovoriť sama za seba!

 

Jahodová limonáda

Kombinácia sladkej jahody a citróna robí jahodovú limonádu neodolateľnou! Prekvapte svoju rodinu niekoľkými pohármi osviežujúcej jahodovej malinovky!

30 dkg jahôd, 10-15 dkg cukru, 1 citrón: ak ich máte k dispozícii, môžete sa pustiť do ich výroby! Jahody očistíme a rozmixujeme dohladka s cukrom, štipkou soli, vylisovanou citrónovou šťavou a vodou! Pridajte ešte trochu vody, ešte chvíľu mixujte a máte hotovo!

Pokiaľ ho budete podávať ľadovo vychladený, s kockami ľadu a zafarbený lístkami mäty a zeleným citrónom, potom si môžete byť istí, že jej nikto nepovie nie!

 

Domáci limonádový sirup

Pokiaľ dávate prednosť tým limonádam, ktoré sú zo sirupu, môžete si sirup vyrobiť aj sami doma! Na asi štyri porcie sirupu budete potrebovať 6-7 citrónov a 25 dkg cukru.

Citróny dôkladne umyte a vytlačte šťavu. Mali by ste vyštaviť asi 500-600 ml citrónovej šťavy. Nastrúhajte aj kôru z niektorých citrónov. Za stáleho miešania priveďte cukor do varu, ale dávajte pozor, aby cukor neskaramelizoval! Hustý sirup precedíme a ešte pár minút povaríme.

Nalejte do vydezinfikovanej liekovky, najlepšie ešte horúce. Fľaše uzavrite až po vychladnutí sirupu! Z takto pripraveného sirupu si potom môžete vyrobiť nebeskú limonádu!

 

Dúfame, že sa nám podarilo vás naladiť na ľadovo vychladenú osviežujúcu limonádu! Môžete si ho pripraviť doma na nespočetné množstvo rôznych spôsobov, pokojne experimentujte s chuťami a receptami! A ak potrebujete nejaké kuchynské náradie na rýchlu a jednoduchú prípravu týchto chladivých, citrónových nápojov, navštívte náš internetový obchod!