Kuchynské terminológie zrozumiteľne: suvidovanie
2022. 07. 27.
Suvidovanie, blanšírovanie – v gastronómii je mnoho pojmov, ktoré sa zdajú zložité, ale pokiaľ chcete naozaj dobre variť, mali by ste sa s nimi zoznámiť. Postupy nie sú zložité, ale ak viete prečo a ako ich používať, môžete ich efektívne využiť. Ukážeme vám, ako na to!
Prečo sú tieto postupy dôležité?
Nenechajte sa zastrašiť odbornými termínmi – aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať zložité, v skutočnosti ide o jednoduché a napriek tomu nesmierne užitočné techniky, ktoré by ste mali začleniť do svojho každodenného varenia. Tieto profesionálne kuchynské metódy uľahčujú jedlo a zlepšujú kvalitu jedla. Len si pomyslite, aké praktické je urobiť si veľké množstvo zásob a potom ich zmraziť. Mnoho receptov začína „2-3 dl vývaru“ a chute a živiny, ktoré sa vyvinú počas dlhého varenia, poskytujú dokonalý základ pre mnoho pokrmov. Chuť čerstvej zeleniny a korenia urobí každé jedlo ešte lahodnejším.
Takéto procesy obvykle zahŕňajú dlhé doby varenia alebo rýchle varenie pri vysokej teplote, ktoré je fixované počas chladenia – techniky, ktoré sú známe už dlhú dobu a možno ste ich používali, ale len ste nevedeli, že majú svoje meno.
Čo je to suvidovanie?
Suvidovanie (sous-vide) je spôsob varenia, pri ktorom sa surovina varí pri nízkej a rovnomernej teplote po dlhú dobu. Táto technika má za následok bohaté chute a vône. Napríklad Georges Pralus, vývojár metódy preto začal experimentovať so suvidovaním, aby vytvoril takú chuť husia pečeň, ktorý bol predtým možný iba pečením.
Je dôležité si uvedomiť, že jedlo počas suvidácie nenasiakne vodou. Suroviny sú umiestnené v hermeticky uzavretých sáčkoch do vodného kúpeľa, ktorý zaisťuje nízku teplotu po dlhú dobu.
Táto metóda zaisťuje rovnomerné uvarenie pokrmu a poskytuje vysoko kvalitný konečný výsledok bohatý na chute a správnu textúru. Preto sa v domácnostiach tešia stále väčšej obľube - mnoho ľudí si zaobstaráva zariadenia potrebné na suvidovanie.
Kedy sa oplatí suvidovať?
Suvidovanie je perfektnou voľbou, ak hľadáte chuťový zážitok profesionálnej kvality a ak chcete pracovať vopred. Výhodou procesu je, že umožňuje prípravu veľkého množstva potravín, čím si dlhodobo zachováva svoju chuť, textúru a trvanlivosť. Reštaurácie často využívajú veľkokapacitné sous-vide stroje, ale ak si to chcete vyskúšať doma, perfektnou voľbou môže byť aj menší domáci sous-vide. S tým môžete súčasne pripraviť rovnaké množstvo jedla ako večeru s priateľmi a z ingrediencií vykúzliť úžasné chute. Počas suvidovania sa teplo dostáva k pokrmu rovnomerne, čo nie je pri pečení vždy zaručené.
Ak uvažujete o suvidovaní, mali by ste si zaobstarať pár nástrojov. Budete potrebovať sous vide vaňu a sous vide plávajúce guličky, ktoré pomôžu udržať jedlo ponorené. Tiež, ak chcete byť naozaj profík, môže byť užitočný teplomer na kontrolu vnútornej teploty vášho jedla.
Pokiaľ vás táto vzrušujúca technológia zaujala, neváhajte – vyskúšajte ju sami! Potrebné príslušenstvo môžete zakúpiť na našom webe!