Tajomstvo neapolskej pizze
2024. 03. 11.
Pôvod a história pizze
Spočiatku sa pizze vyrábali iba z chlebového cesta, ktoré bolo obohatené o rôzne miestne suroviny – väčšinou paradajky, syr a korenie. V roku 1889 potom prišiel taliansky šéfkuchár Raffaelle Esposito, ktorý na počesť vtedajšej talianskej kráľovnej Margherity di Savoia pripravil „Pizza Margherita.“ Jedlo sa nieslo vo farbách talianskej vlajky: červená (paradajky), biela ( mozzarella) a zelená.
Nepreháňali sme, keď sme napísali, že neapolská pizza je životný pocit: toto jedlo sa prakticky stalo stelesnením ducha a pohostinnosti mesta, ktorého kultúrny význam uznalo aj UNESCO. Takto bola výroba neapolskej pizze v roku 2017 pridaná na zoznam kultúrneho dedičstva.
Čo robí pizzu „neapolskou“?
Možno sa pýtate, čím je neapolská pizza taká výnimočná, že sa dokonca stala súčasťou svetového dedičstva UNESCO? Tajomstvo spočíva v detailoch: kvalite surovín, spôsobe prípravy cesta av neposlednom rade v technike pečenia.
Dve hlavné zložky pizze sú paradajky San Marzano pestované na úrodnej pôde sopky Vezuv a mozzarella di bufala vyrobené z byvolieho mlieka. Tieto autentické ingrediencie zaisťujú, že chuť neapolskej pizze zostane jedinečná a rozpoznateľná.
Urobiť dokonalú neapolskú pizzu nie je nič iné ako umenie. Aj tu sa skrýva tajomstvo: na jeho prípravu je nevyhnutná nerafinovaná morská soľ, čerstvé droždie, kvalitná talianska pšeničná múka a čistá voda. Neobvyklý je aj spôsob pečenia, pretože sa musí pripravovať v peci na drevo, čo má za následok veľmi vysokú teplotu (485 °C). Vďaka tomu môže byť pizza hotová v priebehu niekoľkých sekúnd (90 sekúnd).
Výroba neapolskej pizze je preto komplexný proces založený na rešpekte k tradičným receptom a postupom a tiež na vášnivom výbere kvalitných surovín.
Ako si vyrobiť neapolskú pizzu doma?
Výroba neapolskej pizze doma je skutočným malým dobrodružstvom a tiež výzvou. Pre dokonalý výsledok budete potrebovať kvalitné suroviny, trpezlivosť a dobrý recept. To posledné pre vás poskytujeme.
Krok 1: Obstaranie surovín
Začnite nákupom vyššie uvedených ingrediencií!
Na cesto budete potrebovať nasledujúce:
- 1000 ml vody
- 50 gramov morskej soli
- 3 gramy droždia
- 1,8 kg talianskej pšeničnej múky
Ingrediencie na vršok sú nasledujúce:
- Paradajka San Marzano
- mozzarella (najlepšie mozzarella di bufala, zoženiete ju napr. v Tescu)
- čerstvou bazalkou
Pokiaľ zvolíte nekvalitné suroviny, chuťový zážitok sa môže znížiť.
Krok 2: Príprava cesta
Zmiešajte múku, soľ a droždie, potom pridajte vodu a vypracujte hladké, elastické cesto. (K tomu sa môže hodiť kuchynský robot Ankarsrum!) Dôležité je, aby cesto dostatočne dlho odpočívalo: najprv ho prikryte kuchynskou utierkou a nechajte 2 hodiny odstáť v teple, potom dajte do chladničky na ďalších 24 hodín.
Odpočinok cesta je kľúčový detail. Pokiaľ ho necháte odležať príliš krátku dobu, cesto nebude dostatočne pružné a vzdušné.
Krok 3: Naťahovanie cesta
Po odležaní cesto rozdeľte na menšie guličky a ručne ich naťahujte, aby zostali zachované vzduchové bublinky, ktoré dobre zdvihnú okraj pizze.
Pri naťahovaní cesta na neapolskú pizzu je dôležité netlačiť príliš silno na stred cesta. Použitie príliš veľkého tlaku vytlačí vzduch a pizza bude plochejšia a menej štruktúrovaná.
Krok 4: Pridávanie prísad
Cestoviny tenko potrieme paradajkovou omáčkou, poukladáme plátky mozzarelly a posypeme lístkami čerstvej bazalky. Môžete naň nastriekať aj trochu olivového oleja.
Neapolská pizza je o jednoduchosti. Mali by ste udržiavať rovnováhu a snažiť sa o umiernenosť, pretože príliš veľa prísad môže sťažiť kysnutie cesta a pokaziť konečný výsledok.
5. Pečenie
Predhrejte rúru alebo (ešte lepšie:) pec na pizzu na najvyššiu možnú teplotu a možno sa oplatí použiť aj pizza kameň. Pizza je hotová, keď je dno cesta chrumkavé a „flekaté“.
Neapolská pizza sa najlepšie pečie pri vysokej teplote. Pokiaľ vaša rúra nie je dostatočne rozpálená, pizza nebude chrumkavá a vzdušná.
Záver
Môžeme pokojne povedať, že urobiť si neapolskú pizzu doma je umenie samo o sebe. Jej príprava nie je len harmonickou súhrou ingrediencií a spôsobu prípravy, ale aj skutočným talianskym životným pocitom, ktorý vám doplnky na pečenie pizze pomáhajú dosiahnuť ešte viac!
Na konci tohto príspevku dúfame, že sa nám podarilo podeliť sa s Vami o tajomstvo neapolskej pizze! Pokiaľ si chcete prečítať podobný zaujímavý obsah a spoznať nové recepty, sledujte našu stránku, nech vám neuniknú novinky!
Súvisiace produkty
GAMMO krájač na pizzu - ø10cm
3,69 EUR(3,00 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER pizza krájač
8,00 EUR(6,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER forma na pečenie pizze 30cm-pozink
9,22 EUR(7,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER forma na pečenie pizze 34cm-pozink
10,46 EUR(8,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER forma na pečenie pizze 30cm-nepriľnavý povrch
17,84 EUR(14,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER forma na pečenie pizze 34cm-nepriľnavý povrch
20,91 EUR(17,00 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER lopata na pizzu
47,97 EUR(39,00 EUR + DPH)
GAMMO Compact pizza pec 1x40cm
221,40 EUR(180,00 EUR + DPH)