gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Na čo je šoker v kuchyni?

2024. 07. 22.

Na čo je šoker v kuchyni?

Čo je šoker a prečo ho potrebujete vo svojej kuchyni?

Šoker je moderný kuchynský spotrebič, ktorý schladí alebo zmrazí potraviny rýchlosťou blesku a zachová tak ich čerstvosť, textúru a chuť. Šoker vám pomôže uchovávať pochúťky, ktoré ste si doma pripravili, v perfektnom stave po dlhú dobu.

 

Šoker technológie: takto udržia vaše potraviny čerstvé!

Šoker je zariadenie vybavené extrémne výkonným chladiacim systémom. Počas svojho používania ochladí potraviny na extrémne nízku teplotu, a to veľmi rýchlo. Podstatou technológie je zachovanie vnútornej štruktúry a živín potravín, takže keď ich rozmrazíme, budú ako čerstvo pripravené.

 

Obrovský krok k čerstvosti a bezpečnosti potravín!

Vďaka rýchlemu zmrazovaniu zachováte čerstvosť, štruktúru a živiny potravín. Má ale používanie šokera ďalšie výhody?

Šokovanie zohráva podstatnú úlohu aj vo zvýšení bezpečnosti potravín! Rýchle ochladenie zastaví rast baktérií, takže jedlo zostane dlhšie bezpečné na konzumáciu. To je dôležité najmä u surovín, ktoré sa rýchlo kazia, ako sú mušle alebo surové mäso.

Pomáha tiež minimalizovať plytvanie potravinami. Pokiaľ pripravujete veľké množstvo potravín vopred, môžete pomocou šokera zabezpečiť, aby išli do mrazničky v najlepšej možnej kvalite, aby ste si neskôr mohli vychutnať čerstvé chutné pokrmy.

 

Použite takto pre dokonalé pokrmy!

Šoker je možné použiť ako na chladenie, tak na mrazenie. Pri chladení dochádza k rýchlemu ochladeniu jedla, čím sa zabráni množeniu baktérií a zachová sa čerstvosť jedla. Ak ste napríklad uvarili veľkú várku polievky, môžete ju pomocou šokera vychladiť v priebehu niekoľkých sekúnd, takže v chladničke vydrží dlhšie čerstvá a chutná.

V prípade zmrazenia je možné potraviny pomocou šokera zmraziť na extrémne nízku teplotu rýchlosťou blesku. To je obzvlášť užitočné, ak chcete pracovať dopredu a skladovať väčšie množstvo potravín na dlhšiu dobu.

 

Na aké potraviny použiť?

Takmer na čokoľvek! Okrem mäsa a rýb zostane oveľa čerstvejšia aj zelenina a ovocie, pokiaľ ich šokom zmrazíte. Len si pomyslite, ako dobre sa bude cítiť v zime, keď na stole dokážete vykúzliť svieže chute leta! Skvele sa dá použiť aj na torty, pečivo a hotové jedlá, pretože sa nemusíte báť, že jedlo stratí na kvalite.

 

Takto to bude dokonalé

Musí byť nastavená na vhodnú teplotu na použitie: obvykle je teplota medzi -18°C a -40°C ideálna pre rýchle ochladenie. Než jedlo vložíte do šokera, oplatí sa ich rozdeliť na menšie porcie, aby chladenie bolo rovnomernejšie a rýchlejšie. Používajte vzduchotesné nádoby alebo vákuové balenie, aby sa minimalizovala prítomnosť vzduchu, a tým sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálov.

 

Tak sa používa v najlepších kuchyniach sveta

Mnoho hviezdnych šéfkuchárov používa šoker, aby zaistili, že ich jedlo bude vždy podávané na najvyššej úrovni. Ako sa ale tento nástroj používa v slávnych kuchyniach?

Gordon Ramsay používa šoker nielen na uchovanie čerstvosti prémiového mäsa a rýb, ale aj na uskladnenie vopred pripravených surovín. Podľa Ramsayho šokovania umožňuje, aby textúra a chuť jedla zostala perfektná, takže vaši hostia vždy dostanú tú najlepšiu kvalitu.

Veľkým fanúšikom šokera je aj Heston Blumenthal, jeden z priekopníkov molekulárnej gastronómie. Blumenthal používa tento nástroj na rôzne kulinárske experimenty, aby sa zachovala pôvodná textúra a chuť ingrediencií. Vďaka rýchlemu ochladeniu a zmrazeniu môžete vytvoriť inovatívne pokrmy, ktoré nielen úžasne vyzerajú, ale aj dobre chutia.

 

Pokiaľ chcete tiež experimentovať, ak vás nebaví jedlo vyhadzovať alebo chcete zachovať čerstvosť surovín, potom by ste mali mať vo svojej kuchyni šoker!


Súvisiace produkty