gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Aká je profesionálna talianska pizza?

2022. 11. 28.

Aká je profesionálna talianska pizza?

Pôvod talianskej pizze

Pizza bola v oblasti Stredomoria rozšírená už v staroveku, v podstate vo všetkých častiach Európy sa jedli tenšie koláče, ťahané chlebové cesto s nejakou prílohou. Napríklad lángos bol pre nás podobný pokrm, pretože cesto sa spočiatku nesmažilo na tuku, ale bol to jednoduchý chlebový koláč. Paradajky sa do pizze samozrejme pridávali až po objavení Ameriky, na ktoré sa muselo počkať až do 17. storočia.

História pizze Margherita je naozaj zaujímavá. Dostal meno po Margite Savojskej, talianskej kráľovnej, a pripravil ju pre ňu taliansky šéfkuchár. Príloha, pretože sa bavíme o 19. storočí, je inšpirovaný talianskou trikolórou. To je dôvod, prečo sa paradajky, bazalka a mozzarella stali ikonickými prílohy pizze Margherita. Je tiež dôležité vedieť, že pizza Margherita je špecificky neapolská pizza.

Aké by malo byť cesto?

Je dôležité upozorniť, že neexistuje iba jeden druh talianskeho cesta na pizzu. Nielen cestoviny, ale aj cesto na pizzu a dokonca aj prílohy sa v každom regióne robia inak. Napríklad okraje neapolskej pizze sú hrubé, vnútro pizze tenké, často nie je chrumkavé a okraje zmäknú od mnohých kysnutí. Severotalianska pizza je tenká a chrumkavá, obľúbená talianska pizza mnohých ľudí, mnohí veria, že pochádza z Neapola. Nedorozumenie je spôsobené tým, že pôvod talianskej pizze (pizza Margit Savojskej) je z Neapola. Neapol je domovom talianskej pizze, ale väčšina ľudí si taliansku pizzu spája s chrumkavým cestom severnej oblasti. Sicílska pizza je vyprážaná na panvici a cesto je kysnuté a hubovité. Tento typ pizze tiež absorbuje olej z panvice, na rozdiel od iných pizze pečených v peci na drevo.

Samozrejme sa dnes pizze pečú v peci na pizzu pri vysokej teplote. Na pravú taliansku pizzu možno budete potrebovať aj lopatu na pizzu.Pokiaľ vyrábate profesionálnu pizzu doma, mali by ste ju piecť vo forme na pizzu.

 

Talianske cesto na pizzu vyžaduje iba múku, vodu a soľ, rovnako ako kvások alebo droždie. Do cesta by sa podľa Gianniho rozhodne mala používať hladká múka, pretože sa s ňou pracuje oveľa ľahšie a efektívnejšie ako s polohrubou múkou, ktorá je u nás najrozšírenejšia. Olivový olej sa obvykle pridáva do neapolského cesta, ale nie všetky cestá na pizzu zo všetkých regiónov sú vyrobené z oleja. Cesto sa musí piecť v predhriatej rúre nastavenej na maximálnu teplotu.

Pravé talianske prílohy

Aká je príloha na pravej talianskej pizze? Paradajky sú jedným z najdôležitejších základov na pizzu. Paradajky by sa mali pripravovať doma, s pasírovačom. Pokiaľ chcete urobiť pravú taliansku pizzu, nemusíte paradajkovú omáčku posypať príliš veľa prílohy. Môžu to byť huby, rukola, talianska šunka alebo napríklad talianska saláma, alebo napríklad tuniak. Bazalka, čerstvá bazalka je veľmi lahodný na pizzu, ktorý božsky dopĺňa chute. Niekto si pizzu dochucuje trochou mascarpone. Ide o to, aby sa poleva originálnej talianskej pizze neskladala z príliš mnohých komponentov. Na pizzu stačí dať 2-4 druhy príloh.

Naladili sme Vás na domácu taliansku pizzu? Potom vypracujte dobré cesto z odporúčanej múky s trochou olivového oleja, urobte božskú paradajkovú polevu a hurá do rúry! Čím viac budete cvičiť, tým to bude chutnejšie!


Súvisiace produkty